Què és el biochar? Responem 5 dubtes freqüents sobre el biochar

Què és el biochar? Responem 5 dubtes freqüents sobre el biochar

Descubreix què és i què no és el biochar

Fa uns dies ens van contactar amb una curiosa pregunta: “¿teniu carbó per fer biochar?” Després de reflexionar sobre el que la persona tractava de dir, em vaig adonar que hi ha força confusió i, per què no dir-ho, desconeixement sobre què és i què no és el biochar. En aquest article tractarm de resoldre alguns dels dubtes més freqüents al voltant de biochar:

Què és el biochar?

El biochar (també conegut com biocarbó) és el carbó que s’obté a l’exposar biomassa a altes temperatures en un ambient amb baix nivell o absència d’oxigen, procés que es coneix com piròlisi. Per biomassa ens referim aquí a diferents tipus de matèria orgànica, com poden ser restes de fusta o de l’activitat agrícola, excrements d’animals, ossos, i fins i tot fangs de depuradores, per esmentar alguns exemples. Així que, des d’un punt de vista teòric, el biochar es pot fer a partir de múltiples materials, siguin o no d’origen vegetal.

que-es-biochar
Biochar produït a partir de restes de poda

És el biochar un fertilitzant?

El biochar, en general, i especialment si es comercialitza tal com surt del forn de producció, no té una càrrega significativa de nitrogen ni d’altres elements presents en els adobs o fertilitzants més coneguts. Això no vol dir que no contingui molts nutrients (entre ells P, K, S, Ca i Mg) però no els tindrà en les quantitats que solen tenir-los productes com el compost, l’humus de cuc o els fertilitzants sintètics. El biochar és una esmena orgànica que millora i regenera els sòls, potenciant la seva fertilitat i salut natural.

El biochar és una esmena orgànica que millora i regenera els sòls, potenciant la seva fertilitat i salut natural.

Per què millora la fertilitat dels sòls si no és un fertilitzant?

Els efectes del biochar sobre la fertilitat i la salut dels sòls no es deuen tant a la quantitat de nutrients que aporta sinó a la seva capacitat per millorar l’estructura i potenciar la vida d’aquests. Concretament, el biochar:

• Millora la circulació de l’aigua i l’aire a través dels sòls, especialment dels que tendeixen a compactar-se.

• Incrementa la capacitat de retenció d’aigua i de nutrients dels sòls, especialment en el cas dels sòls arenosos.

• Estimula l’activitat dels microorganismes encarregats de descompondre la matèria orgànica i de posar a disposició de les plantes tots els nutrients que necessiten per créixer i desenvolupar un sistema immunitari fort.

Què és el biochar activat o fertilitzat?

Abans d’aplicar biochar en els sòls agrícoles aquest s’ha  d’activar o fertilitzar per assegurar una càrrega de nutrients suficient que impedeixi que retingui o “segresti” els nutrients presents en el sòl, el que podria afectar el desenvolupament de les plantes. Per activar-lo, el biochar es submergeix en un líquid carregat de nutrients o es barreja amb compost o adobs similars. Com a resultat obtenim un biochar que, a més d’un alt contingut en carboni, conté nitrogen i altres nutrients que s’aniran alliberant lentament al terra, aportant una fertilització extra a les plantes.

La pols de carbó vegetal és biochar?

Perquè un carbó es pugui dir biochar s’ha de produir a partir de biomassa obtinguda de forma sostenible, localment per reduir les emissions, i mitjançant sistemes eficients que redueixin al màxim el seu impacte mediambiental. Aquests criteris, malauradament, no els compleixen la majoria dels carbons vegetals que es venen com a combustible ni, per tant, la pols que s’obté com a subproducte. A Espanya, més de 80% dels carbons vegetals que es venen per generar energia procedeixen de tercers països pel que recorren grans distàncies abans d’arribar al mercat. Es produeixen en països on no sempre és possible assegurar que la fusta utilitzada procedeix d’una gestió sostenible dels boscos. A més d’aquestes importants diferències respecte a la sostenibilitat de la pols de carbó vegetal i el biochar, hi ha diferències tècniques que cal tenir molt en compte. El biochar es produeix per millorar els sòls o com a eina mediambiental i, per això, s’exposa la biomassa, en general, a temperatures superiors a les que es sotmet la que s’utilitza per produir el carbó vegetal que s’utilitzarà per a ser cremat. D’aquesta manera, s’aconsegueix que el biochar tingui unes propietats fisicoquímiques específiques i diferents a les del carbó vegetal, entre elles la seva elevada capacitat per retenir aigua i nutrients. Per tant, al nostre entendre, la pols de carbó vegetal i el biochar no són el mateix ni tenen per què donar resultats similars quan s’apliquen als sòls agrícoles.

Com ho fem a LivingChar?

En LivingChar produïm biochar a partir de restes de vegetals que trobem al nostre entorn. Un dels nostres centres de producció el tenim a la finca de Ecotros, projecte d’agricultura ecològica situat a la província de Tarragona on es produeix, entre altres coses, un excel·lent oli d’oliva. Allà, utilitzem les restes de poda d’oliveres, garrofers i ametllers per produir el nostre biochar. D’aquesta manera donem una nova vida a la biomassa i assegurem la sostenibilitat de tot el procés de producció.

finca-Ecotros
Treballs de manteniment a la finca ecològica Ecotros

Si tens qualsevol consulta sobre el biochar o la seva aplicació, pots descarregar-te la nostra guia d’ús aquí o posar-te en contacte amb nosaltres.